ox News »

| Kommentering av på Newt upp i ledning

Läs hela storyn »
Politik
Höger
aaa
USA
Media
Hem » FN, Irak

TT manipulerar

Det här står på dn.se idag, under rubriken Blair försvarade Irakkriget – igen:

LONDON. Den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair fick på fredagen återigen försvara sitt beslut att delta i USA:s invasion av Irak 2003, trots att hans juridiska rådgivare sagt att ytterligare FN-resolutioner krävdes.

“Trots” – nyckelordet för att få läsaren att ta ställning mot honom. Här har vi rådgivare, experter på området, som avråder från demokrati, och en simpel politiker har mage att trotsa dem och besluta annorlunda? Det är nästan som om han tror att han agerar på uppdrag av folket eller nåt.

“Fick” är ett annat nyckelord, samma som det vanligare “tvingades”. Det berättar för läsaren att han försvarar sig utan att ha grund för det; han gjorde fel och han vet det.

Bindestrecket är också signifikant, det gör det neutrala ‘igen’ till en anklagelse: Den där jävla Blair vägrar göra avbön. Ett sätt att vässa rubriken för de som bara ögnar, de ska ju påverkas också.

Det var andra gången Blair – som kallades “Bliar” på demonstranternas plakat utanför, en ordlek på det engelska ordet för lögnare – utfrågades som en del av Storbritanniens officiella utredning av Irakkriget.

Yes, they went there. TT använder ordet lögnare i en nyhetstext. De väljer ut extremister på sin sida och ger dem en röst men ingen annan.

Mer är det inte. Inga fakta, inga argument i saken, ingen problematisering. Oprofessionellt. Men vad mycket man får in med små medel. Om journalisterna hade högersympatier istället kunde de lika lätt vinkla det åt andra hållet, men det gör de ju aldrig.

Jag skickade nyss följande till Karl Vicktor Olsson, utrikeschef på TT:

Rubrik: Tokvänsterns Telegrambyrå.

TTs billiga trick för att kalla en av världens främsta politiker en lögnare (utan att göra det öppet, det skulle ju kräva ryggrad). Dårarna på gatan får hjälp av sina kompisar inne på redaktionerna och andra röster tystas.

Från TTs hemsida:

“(TT) – en källa till snabba trovärdiga nyheter.”

Snabba stämmer ju. Det andra är lite tvivelaktigt, herr Olsson.

Få se om han svarar.

Tags: ,